طرح نیروگاه حرارتی شهید مفتح بر اساس گزارشات فاز صفر و نیاز شبکه سراسری و بخصوص منطقه غرب کشور و بر مبنای اصل خودکفایی از نقطه نظر تولید نیروی برق پی ریزی شده است.
بر پایه مصارف پیش بینی شده، مطالعات توزیع بار، پایداری و اتصال کوتاه، منطقه غرب شامل اراك، نهاوند ملایر ، کنگاور ، همدان ، کرمانشاه، خرم آباد و بروجرد و با در نظر گرفتن مسائل سوخت رسانی، شرایط جغرافیایی و آب و هوای منطقه و مشکلات اجتماعی و با هدف جلوگیری از افت ولتاژ و تامین برق مطمئن و پایدار برای بخشهای خانگی، تجاری و صنعتی و با هدف توسعه، عمران و آبادی استان و سرمایه گذاری در این استان لزوم احداث نیروگاهی با قدرت ۱۰۰۰ مگاوات در منطقه فامنین همدان مورد توجه قرار گرفته است.
سیاست اصلی در برپایی این نیروگاه بر استفاده حداکثر از توانمندیهای قطعی متخصصان، پیمانکاران و تولید کنندگان ایرانی استوار بوده و بر همین مبنا این طرح نیز بصورت غیر کلید در دست اجرا گردیده است. نیروگاه حرارتی شهید مفتح در دشت فامنين در کیلومتر ۱۵ جاده همدان - تهران در زمینی به وسعت ۲۷۰ هکتار بنا گردیده است. این نیروگاه از نوع بخاری با برج خنک کنندهی تر و سوخت گاز طبیعی و مازوت طراحی شده و دارای چهار واحد ۲۵۰ مگاواتی می باشد.
انرژی تولیدی نیروگاه از طریق ایستگاه برق 400/230 کیلو ولت نیروگاه به شبکه سراسری انتقال داده می شود که از طریق ایستگاههای برق موجود در همدان، اراک ، سنندج و زنجان مورد استفاده مردم قرار می گیرد که ۵۵۰ الى ۶۰۰ مگاوات از انرژی تولید شده در استان همدان به مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی می رسد.
عملیات اجرایی این نیروگاه در سال ۱۳۶۹ آغاز و پس طی مراحل نصب و راه اندازی تجهیزات واحدها به شرح زیر در زمانهای ذکر شده به شبکه سراسری متصل گردیده اند:
- واحد اول در هشتم تیر ماه ۱۳۷۳ -واحد دوم در هشتم دیماه ۱۳۷۳
–واحد سوم در یکم تیرماه ۱۳۷۴ - واحد چهارم در نوزدهم آذرماه ۱۳۷۴
برج خنک کن نیروگاه از نوع تر بود که مصرف آب خام برای استفاده در برجهای خنک کن نیروگاه از ۱۵ حلقه چاه تامین می شد که با توجه به خشکسالی های اخیر و کاهش سطح سفره های زیر زمینی، نیروگاه بار خود را محدود کرد تا در جهت صرفه جویی آب به مردم منطقه کمک نموده باشد. خوشبختانه در تابستان ۹۴ پروژه های برج خشک و انتقال پساب تصفیه شده فاضلاب راه اندازی شد که مصرف آب نیروگاه از چاه ها به حداقل رسید.
مشخصات توربین:
نوع: ضربه ای و عکس العملی
دور نامی: ۳۰۰۰ دور در دقیقه
حداکثر سرعت مجاز: ۳۶۰۰ دور در دقیقه
قدرت نامی: ۲۵۰ مگاوات
تعداد سیلندر: ۲
تعداد طبقات گرداننده در سیلندرهای ۲۳ lP- HP:
حداکثر بار توربین بدون هیتر فشار قوی: ۲۷۰ مگاوات
فشار بخار ورودی در بار نامی: ۱۳۹ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع
درجه حرارت بخار ورودی توربین فشار قوی: ۵۳۸ درجه سانتیگراد
مشخصات ژنراتور :
ظرفیت نامی: ۳۱۲ / ۵ مگا ولت آمپر
قدرت ماکزیمم: ۲۵۰ مگا وات
حداکثر درجه حرارت محيط 35: درجه سانتیگراد
تعداد قطبها: ۲
تعداد فازها: ۳
سرعت دورانی: ۳۰۰۰ دور در دقیقه
فرکانس نامی: ۵۰ هرتز
کلاس عایقی B:
نوع سیستم خنک کنندگی: هیدروژن
افشار نامی هیدروژن: ۳ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع
مشخصات دیگ بخار:
نوع: درم دار تحت فشار با چرخش طبیعی مجهز به باز گرمایش
ظرفیت: ۸۰۰ تن در ساعت
ارتفاع: ۴۶۰۰۰ میلی متر
حجم کوره: ۳۲۰۸ متر مکعب
نوع سوخت مصرفی اصلی: گاز طبیعی
نوع سوخت دوم مصرفي: مازوت
نوع سوخت راه اندازی: گاز و گازوئیل
درجه حرارت بخار خروجی سوپر هیتر: ۵۴۱ درجه سانتیگراد
فشار بخار خروجی ری هیتر اولیه: 7/37 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع
مقدار سوخت سنگین مصرفي؛ 78/ 54 تن در ساعت
مقدار گازوئیل مصرفي؛ ۱۸ تن در ساعت
مقدار گاز طبیعی مصرفی: ۶۶۳۱۰ متر مکعب در ساعت